Helsesista: Våg å være ❤

Tale Maria Krohn Engvik, mest kjent som “Helsesista”, har nå 200.000 følgere på Snapchat.  Målet hennes er å være med og øke den psykiske helsen til norsk ungdom. Fredag 30. oktober kan vi møte henne på Body Mind Spirit Festival. 

Tale Maria hadde vært ansatt som helsesøster i Oslo kommune i fem år, da hun på tampen av 2016 åpnet snapchatkontoen «Helsesista».
– Jeg jobbet på fire forskjellige skoler høsten 2016, og hadde for liten kapasitet til å ta meg av elevene. En dag hang det en lapp på kontordøra mi: “Helsesøster er her hver gang det er fullmåne og rektor halter.”
Det ble startskuddet for Snapkontoen Helsesista, som i dag har 200.000 følgere, både ungdommer, foreldre og fagfolk.
– Jeg skulle egentlig bare snappe til elevene mine, smiler Tale. Men det var flere enn elevene hennes som hadde behov for “en helsesøster rett i lomma”.

Jeg snapper til ungdommene, men Helsesista-snappene er også et godt utgangspunkt for samtaler mellom voksne og barn. Jeg får meldinger fra foreldre som forteller at Helsesista gjør at de snakker mer og har fått det bedre sammen. Da blir jeg helt varm.

Tale Maria Krohn Engvik aka Helsesista

Tale setter fokus på tabubelagte temaer som overgrep, vold, nakenbilder, selvmordstanker og det å ha det vanskelig inni seg, og å våge å be om hjelp. «Vi kan ikke forvente at ungdommer skal oppsøke voksne på støvete kontorer. Vi må møte ungdommene der de er, tilpasse vårt språk til de vi snakker med, og jobbe for å skape nærhet i digital kommunikasjon.», sier hun. Hennes blanding av fagkunnskap, direkte kommunikasjon, humor og omsorg har truffet en nerve. Hun strekker seg langt for å knuse tabuer, og snakker rett fra leveren om alt fra kropp, sex, rus, forelskelse, til selvmordstanker og overgrep.

Tale er blitt tildelt 12 priser for sitt arbeid som Helsesista. Blant dem er Redd Barnas Rettighetspris i 2017 og Tabuprisen 2018. Selv verdsetter hun høyest meldinger fra ungdom som forteller at de på grunn av hennes arbeid har våget å be om hjelp.

Helsesista til Body Mind Spirit Festival

Fredag 30. oktober vil Helsesista holde foredrag på Body Mind Spirit Festival, etterfulgt av meet & greet. De som vil kan også kjøpe boka til Tale: Våg å være (2019), og få den signert.
– Fredagen på festivalen er den dagen flest ungdommer besøker oss, så hva er vel bedre enn at Helsesista kommer den dagen, forteller festivalansvarlig Therese Stordahl.

– Med Body Mind Spirit Festival skaper vi et rom for helhetlig tankegang om det å være menneske. Med alt fra trening, yoga og fysisk helse til personlig utvikling, er det et godt sted å få påfyll, informasjon og opplevelser. Vi har gjennom mange år satt søkelys på det å være seg selv tross motgang. Vi er stolte av at Tale Maria Krohn Engvik nå har sagt ja til å dele av sin kunnskap og erfaring på Body Mind Spirit. Hennes budskap er uhyre viktig, og når ut til veldig mange. Spesielt nå i disse tider er det viktig for ungdommer, og andre, å vite at de ikke er alene. Jeg tror meningsfylte møteplasser som Body Mind Spirit Festival bare blir viktigere i tiden framover.

«Livet er i blant vanskelig for oss alle. Vi må lære oss å tåle smerte, motgang og reise oss når livet slår oss i bakken. Og vi må forstå at ikke trenger å klare alt alene. Vi må gi hverandre tid og tilstedeværelse. Våg å være»
– Helsesista ❤

Går det an å planlegge festival nå i disse corona-tider?

– Det er en utfordring, sier Therese Stordahl, men selv om vi ikke vet hvordan situasjonen er i Norge til høsten er vi optimistiske, og planlegger for at Body Mind Spirit Festival kan gå som normalt. Vi må “våge å være” så langt det går.
– Vi må også være kreative og planlegge for gode smittevernstiltak så alle kan føle seg trygge, og dette har heldigvis Norges Varemesse tatt veldig på alvor. Dersom vi mot formodning ikke skulle kunne gjennomføre 30. oktober-1. november i år, har vi gode avtaler som sikrer at utstillere og andre aktører får sine investeringer tilbake. Det er derfor ingen risiko forbundet med å melde seg på som utstiller hos oss, avslutter festivalansvarlig Therese Stordahl. 

I koronatider: Helsesista tok initiativ til SnakkLitt.no

Tale Maria Krohn Engevik har hele veien hatt mange henvendelser, men hun opplevde at mange flere trengte en å snakke med nå med så mye uro rundt koronaviruset. Samtidig så hun at kapasiteten til mange av krisetjenestene var sprengt. Dette ville hun bidra til å gjøre noe med, og tok initiativ til SnakkLitt. 

SnakkLitt er et anonymt samtaletilbud på telefon og på chat for alle som ønsker å prate med noen. Mennesker som har erfaring i å snakke med mennesker, har meldt seg frivillig, for å kunne tilby en uformell liten prat til både store og små. Det kan vi alle trenge i blant, av ulike grunner.

På SnakkLitt møter man en trygg voksen med mye erfaring i å snakke med mennesker i ulike situasjoner.

SnakkLitt er et samarbeid mellom Kirkens SOS, Helsesista, Zisson, NyBy, Sprint Consulting, Bielke & Yang, og gode frivillige ledet av prosjektleder Torill Hartwig. 

  Til SnakkLitt.no  

Share this: