Mester i indre fred

Taiji-mester Pamela Hiley er opprinnelig fra Wales. I snart 40 år har hun drevet Taiji-senteret i Oslo. Der lærer hun vekk den urgamle kampkunsten til toppledere, professorer, arkitekter, leger, forskere, studenter og andre interesserte. I tillegg får hun oppdrag fra bedrifter og organisasjoner, som ønsker å lære mer om oppmerksomhet, tilstedeværelse og meditasjon gjennom taiji.

På Body Mind Spirit Festival kan du lære om taiji og qigong av Pamela, som er en av de mest erfarne lærerne i Europa.
Taiji og qigong er beslektede kampsport- og meditasjonsgrener fra Østen.

For Hiley er kinesisk kampsport og fredsarbeid to sider av samme sak. Gjennom det siste tiåret har hun ledet taiji-praksis i det offentlige rom, i den siste tiden på Operataket i Oslo. Hun kaller praksisen Seeds of Silence, for å spre fredelige vibrasjoner i samfunnet. Selv om praksisen er fysisk, har den etter sigende effekt på sinnet, og kan gi balanse og harmoni til utøver, samt ringvirkninger utover det.

Her fra et intervju med Pamela i Hegnar Media:

“Taiji, som består av myke bevegelser, skal gi utøverne bedre holdning og balanse, sterkere kropp og et mer balansert sinn. Bevegelsene i taiji krever nemlig høy tilstedeværelse. Gjennom å opprettholde et sterkt fokus, stilner tankene og kropp og sinn får rom til å slappe av og restituere seg. Derfor blir taiji kalt «Meditation in motion», meditasjon i bevegelse, eller også «stillhet i bevegelse». Avslappingen kan styrke kreativiteten. Kampkunsten har ingen religiøs tilknytting, men bygger på daoistisk filosofi.

Selv om den bygger på en gammel tradisjon, er taiji er perfekt for tiden vi lever i nå.
Taiji er selvforsvar, det handler om hvordan vi kan ta vare på oss selv, og beskytte oss mot vår største fiende – egoet vårt. Det er bare når vi kommer ut av ego-tankegangen at vi har mulighet til å reflektere på vår dypere motivasjon i livet, og se at vi alle er knyttet til hverandre.

Det er forsket mye på effekten av taiji. I tillegg til å styrke kroppen, gi balanse, kondisjonstrening og fleksibilitet, har den ifølge Harvard også vist seg gunstig i behandling av artritt, beinskjørhet, brystkreft, hjerteproblemer, Parkinsons, slag og søvnproblemer. Kanskje ikke så rart at både Folkehelseinstituttet og Pamelas egen fastlege er blant hennes faste elever.”

Taiji og qigong er dessuten en praksis man kan ha hele livet. Man er aldri for ung eller for gammel.

Velkommen til å bli kjent med en eldgammel tradisjon og visdom som gir fornyelse til kropp og sinn, på Body Mind Spirit Festival 23.-25. november 2018.

 

 

Share this: