Storbarnsliv – om å vokse opp med barn

Har du ungdommer i huset? Gjør som mange andre alt har gjort, kom og hør journalist og forfatter Guro Hoftun Gjestad snakke om «Storbarnsliv – om det å vokse opp med barn”.

Guros foredrag om det å være foreldre til store barn åpner opp for den vanskelige samtalen om de store barna. Hun berører i de hverdagslige, nære og vanskelige familietemaene vi snakker lite om offentlig: Storbarnsforeldres bekymringer når barnet man har fulgt så tett, slipper taket. Når de aldri kommer hjem, eller alltid er hjemme, gamer om natten, og sover om dagen. Hva gjør daglige vurderinger, “likes” og eksponering med tenåringene? Hvordan kan dagens voksne best hjelpe storbarna til å leve sitt eget liv? Et viktig, underholdende foredrag basert på ærlige fortellinger om foreldreliv: utilstrekkelighet, kjærlighet , selvbebreidelse og smerten ved enhver løsrivelse.

Guro Hoftun Gjestad er journalist og forfatter fra Gol, bosatt i Oslo. Hun debuterte i 2011 med romanen Anfall. Hennes tredje bok, sakprosaboken Storbarnsliv : om å vokse opp med barn, ble nominert til Brageprisen.

Juryens begrunnelse for nominasjonen: «Jeg skriver denne teksten klokken fem om natten. Endelig sovner barnet trygt i sengen sin etter nok en våkenatt. Men mor er våken. Mor har vært våken i 18 år.». Slik startet aviskommentaren «Kjære storbarnsforeldre» i VG i 2014, og slik starter boken Storbarnsliv. Guro Hoftun Gjestad har skrevet en medrivende bok som går inn i vår tid. (…) Forfatteren snakker med forskere, forteller fra egen familiehistorie, og fra samtaler med foreldre og ungdommer hun har møtt både i arbeidet med boka, og som journalist. De mange historiene – vonde, morsomme, såre og hverdagslige – skrives fram med varme og nøkternhet, og et godt blikk for detaljer: Storbarnsliv er en relevant og velskrevet bok, om en viktig fase i mange menneskers liv.»

Sakset fra en bokanmeldelse i Aftenposten: «Storbarnsliv er boken som en hel generasjon ungdomsforeldre vil kjenne seg igjen i og være takknemlig for at finnes.»

“Da jeg skrev denne boken”, sier Gjestad, “var det ikke mye fokus på annet enn småbarnsliv i det offentlige rom. Jeg fikk en strøm av tilbakemeldinger fra foreldre, om at store barn var et viktig og underkommunisert tema. Det er lettere å snakke om babyen som holder foreldrene våkne, enn å snakke om tenåringen som holder foreldrene våkne – med bekymringer. Etter at jeg ga ut denne boken har det kommet flere til, og temaet er litt bedre belyst.”

Velkommen til foredrag med Guro Hoftun Gjestad på Body Mind Spirit Festival i november.